De Slag om Norg

Het heeft even geduurd maar na een vakantie ben ik er weer. Vandaag ben ik weer met wv West Frisia op pad geweest. Voor de tweede maal naar de Slag om Norg.

Drenthe, meer specifiek rondom Norg, staat bekend om haar onverharde wegen. Kilometers liggen er. Al een aantal jaar wordt hier de Slag om Norg gereden. Dit jaar zelfs als UCI 1.2 koers. Dat betekent veel Conti’s aan de start met een paar clubteams. West Frisia was een van de gelukkige teams.

Aan de start Luuk van der Meer, Sven Broekaart, Dex Groen, Florian Smits en Sebastiaan ten Zeldam. Als combinatieploeg reden van Wielerploeg Groot Amsterdam ook Jasper Butger, Jasper Schouten en Harro Groeneveld mee. Op de heenweg had ik Dex en Sven mee. Beiden niet helemaal fit en uitrijden zou al een grote prestatie zijn. Na wat slap geouwehoer (de hele rit) werd het toch serieus.

Met het klaarzetten van de spullen was ik al snel klaar. Heerlijk nog even twee boterhammen opeten, een plasje doen en wachten totdat de renners klaar waren. Ploegleider Maurice IJlstra had naast mij ook een gast mee: ex-profvoetballer Erik Heijblok (Ajax, AZ, Haarlem en Volendam). Om 11.00 uur klonk het startschot en gingen 120 renners van start. De radio deed het niet in de auto en als een verrassing hadden wij een primeur: de eerste lekke band. Jasper Butger werd voorzien van een nieuw wiel en kon weer op weg. Na 3 miniten ontstond er een kopgroep van 26 renners. Een groot aantal renners van de Conti-ploegen Babydump, SEG racing, Joins De Rijke en Piels. Ook twee man van ons waren mee: Luuk van der Meer en Jasper Schouten. Goed opgelet dus. De groep kreeg maximaal 1,5 minuut voorsprong totdat zij na 100 km werden bijgehaald. Na 1 minuut in het peloton moest Luuk lossen en was zijn wedstrijd over. Wel een klasse prestatie om direct met de eerste kopgroep mee te zitten.

image image image

Ondertussen waren Dex en Sebastiaan al afgestapt. Dex niet fit en Sebastiaan is meer een klimmer. Jasper Schouten en Harro hadden pech en moesten het peloton laten gaan. Sven hield het er niet lang daarna ook voor gezien. In koers dus nog Florian en Jasper Butger. Tijdens de Wim Hendriks Trofee gaf Florian aan nooit meer een klassieker te rijden. Vandaag hield hij het langste vol. 4 ronden voor het einde was zijn koek ook op en stapte af. Jasper B. zat in dezelfde groep en werd drie rondes voor het einde uit koers gehaald. Hiermee was het direct einde koers voor ons.

Fabio Jakobsen (SEG) won voor
Twan van de Brand (Piels) en Peter Schulting (Parkhotel Valkenburg).