Heerlijk zomers weer

Wat heerlijk weer! Zomers weer met weinig wind. Zonnetje, strak blauwe lucht en echt amper wind. De benen insmeren, water in de bidons en trappen maar!

Vandaag eens lekker over de Westfriesedijk. Een monument in het landschap. Vele arbeid, onstuimig weer, beukende golven en vooral veel zweet heeft deze dijk al te verduren gehad. De dijk, of zoals zij hier genoemd wordt de doîk, blijft iets magisch hebben. Een paar meter boven het landschap, steile taluds, groen, een smalle weg, machtig mooi. Ik rij er dan ook graag overheen. Al kronkelend langs de wielen, de wind op de kop en mooie vergezichten. Af en toe kruis je een dorpje. Eens gelegen aan zee, nu verborgen achter het groen.

Erik van der maat westfriesedijk
Koîk nou ‘s. ‘n Westfries op de doîk!

Van Eenigenburg naar Schagen, Kolhorn en Winkel. Hier gaat de doîk naar links en ik rechtdoor. De Langereis op. Ooit een rivier, nu een kanaal. Van de Berkmeer tot de voormalige Zuiderzee, thans Groetpolder. De Lengerois is leng, hiel leng. Er komt gien end an. Wel mooi om wat sprintoefeningen te doen. Bij de Berkmeer rechtsom richting Rustenburg. Hier weer de Omring (Huygendijk) op naar Sunte Raip, mijn geboorteplaats. Mooi stekkie. Even wat water bij mijn ouders halen, het weer maakte me dorstig. Nog een klein stukje en dan ben ik weer thuis. Heerlijk fietsweer.