Omloop van de Hoeksche Waard

Zeeland. Je denkt altijd dat alle eilanden in het zuidwesten van Nederland er onderdeel van uitmaken, maar helaas. Ook Zuid-Holland heeft zo’n eiland. En op dat eiland werd er een wedstrijd van de clubcompetitie verreden.

Een warme dag. Dat beloofde het vandaag te worden. ’s Ochtends was het al aardig om temperatuur: 23 graden. En dat werd richting het zuiden alleen maar hoger. De hoogst gemeten waarde was 33 graden. Een tropische dag in ons kikkerlandje. Wij waren al op tijd in Puttershoek. Iets te vroeg zelfs. Maar goed, beter dan te laat. De renners maakten zich in orde om 160 kilometer door het opgewarmde en open landschap van Oud-Beijerland te rijden.

Om half twee klonk het startschot en ploegleider Freek Rook en ik konden ons maken voor 4 uur magnetron. Al snel werden wij opgeroepen. Lekke band voor Eit Visser. De smalle wegen maakten het echter lastig om snel bij hem te komen. Gelukkig hielp de neutrale wagen en hoefde ik Eit alleen snel op gang te helpen. Snel kwam hij tussen de auto’s weer terug in het peloton.

Al snel speelde harde wind uit het zuiden parten: een voor een werden er renners gelost. Uiteindelijk zouden er maar net aan 80 van de 180 renners de omloop uitrijden. Op de kant brak het peloton in stukken en voor ons was het een beetje gokken wie waar zat. In ieder geval niet helemaal achteraan. De opdracht voor vandaag was ook om goed van voren te rijden en een goede klassering te rijden. De stand in de clubcompetitie is nou niet om over naar huis te schrijven.

Na 90 kilometer werd de voedingszone gepasseerd. Hier reden twee man weg: Adrie Lindeman (Noordelijke wielervereniging Groningen) en Noham Desale (Willibrod wil vooruit). Hun voorsprong groeide snel. Op dit moment was er ook een valpartij. Youri Ottenbros moest uitwijken voor een renner en gleed onderuit. Schaafwonden op de heup en schouder maar verder niets ernstig. Na Youri weer opgang te hebben geholpen leek hij niet zoveel zin hebben om terug te keren. Aan de auto vroeg hij water. Bij gebrek aan water kreeg hij mijn bidon die hij na een paar kilometer vakkundig in de berm werkte. Ik zal nog eens wat uitlenen… Uiteindelijk lukte het Youri om terug te komen.

Er werden verschillende uitlooppogingen gedaan waarbij David Dekker (De Jonge Renner) en Martijn Knol (de Kannibaal) succesvol bleken. Hun lukte het om bij de twee koplopers te komen. Ook belofte Dorus de Rijk probeerde met 15 mederenners de vluchters terug te halen. Bij het inrijden van de plaatselijke omlopen werd hun ging ook teniet gedaan. Door de vluchtpogingen brak het peloton aan stukken. Ook belofte Bram van der Zwet was hier het slachtoffer van en moest de koers verlaten.

Op de twee omlopen zaten Dorus en Sven Broekaart goed van voren en wisten kort te eindigen. Daarachter reed Gijs Beets in de 2e groep. Youri en Eit moesten op het laatst lossen en reden de omlopen in een achtervolgend groepje. Het goed meezitten heeft wel geholpen. In het ploegenklassement is West-Frisia gestegen van plek 15 naar 13. Ook nog niet best, maar als deze stijgende lijn wordt volgehouden!

De koers is ook op beeld vastgelegd: