Een klein rondje met West Frisia

Vorig jaar december was de eerste gezamenlijke trainingsrit op het programma. Een klein rondje, dus op de fiets heen en weer terug.

Om 8.15 uur stond ik al bij het klooster te wachten op Dex Groen. Hij was iets eerder vertrokken om mij op te halen zodat wij gezamenlijk naar Slootdorp konden fietsen. Tot het huis van ploegleider Koos Venema heeft slechts een onderwerp de revue gepasseerd en dat was niet ‘fietsen’. De eerste drie kwartier van de dag zaten er alweer op. Na een bakkie thee, plakje koek en het afscheid van ploegleider Sjaak Schuitemaker werd er eindelijk getracht te starten met de training. Bijna 20 man zette zich in beweging om de koerskleding aan te trekken. Ik begon het al aardig koud te krijgen.

Trainingsrit elite west frisia
Mooi rustig aan
Om 9.45 uur werd de oprijlaan van huize Venema verlaten. Tot de Zuiderdijkweg heb ik nog nooit zoveel gestuurd. Wegkapitein Tino Haakman had wellicht speciaal alle bochten opgezocht in de Wieringermeer. Bij club Monique werd speciaal voor Sven Broekaart een plaspauze gehouden. Helaas voor hem kwam er geen vrouwelijk schoon naar buiten. Via de saaie dijkweg werd koers gezet naar Wieringen en Den Helder. Onderlangs de kust was er gelukkig een wind in de rug. Dat rijdt toch wel wat lekkerder. Bij Camperduin werden de duinen opgezocht. Al snel was er een lekke band. De voorste groep reed door, keerde om, de tweede groep reed door en keerde later ook maar om. Toen alles compleet was werd de route voortgezet richting Oudkarspel en Niedorp. Bijna thuis, maar wij gaan nog even door!

Bij Oudkarspel was mijn Garmin gestopt met tellen. Althans, de kilometers. Lange tijd bleef 140 kilometer in het scherm staan. Veenhuizen, Opmeer, Wognum en Nibbixwoud schoten onder de wielen voorbij. Bij Medemblik begon bij mij de koek al een beetje op te raken. Gelukkig hadden wij tegen wind, dat scheelt dan weer. Haha. Prompt begon de Garmin ook weer te werken. Hopelijk is de rest ook opgeslagen.

Terug bij Koos even snel droge kleren aangetrokken, een roombroodje en een kop erwtensoep naar binnen en hup weer op de fiets naar huis. Gelukkig deden de benen bij Dex ook zeer na 7 uur trappen en dus hoefde ik niet zo hard naar huis. Bij Niedorp nog even een extra lusje gedaan om die 7 uur vol te maken. Uiteindelijk werden dat 7 uur en 5 minuten. Een geweldige rit en bar gezellig met de mannen. Het uitlezen van de Garmin gaf nog een verrassing: alles was wel opgeslagen! 218 kilometer! Een best ritje!

training elite West frisia Erik van der Maat
Website West Frisia
Bekijk de rit terug op Relive.cc: D1/D2 – trainingsrit West Frisia Elite. Goed begin van het jaar!

Op de website van West Frisia werd ook nog aandacht geschonken aan deze bizarre rit: Mechanieker troeft renners af.